mam takie cus, patrze sie na to i nie wiem jak to zrobic. pomoze ktos?
sztudent: ∫ (cos3x)/(sin3x+sinx)
13 lut 18:16
Mickej: hmmmożna zrobić podstawienie
sinx=t
z tym że trzeba wiedzieć żę
cos
3x=cos
2xcosx=(1−sin
2x)cosx
wystarczy tyle
13 lut 18:21
sztudent: moment, sprobuje
13 lut 18:23
sztudent: ja moze jestem glupi ale nie wychodzi mi to
13 lut 18:27
Mickej:
| | cos2xcosx | |
∫ |
| dx stosujemy podstawienie |
| | sin3xsinx | |
sinx=t
cosxdx=dt
| | (1−t2) | |
∫ |
| dt dalej to już oczywiste |
| | t4 | |
13 lut 18:30
sztudent: w mianowniku jest plus
13 lut 18:32
Basia: Mickey a skąd t4 w mianowniku ?
Powinno być t3+t = t(t2+1)
I nie ma zmiłuj się; mamy całkowanie funkcji wymiernych
13 lut 18:34
sztudent: (1−t)(1+t)/t3+t ?
13 lut 18:34
Mickej: plusa zjadłem

jakoś rozkojarzony jestem przepraszam
13 lut 18:35
Basia:
To nic nie da
| 1−t2 | | A | | Bt+C | |
| = |
| + |
| = |
| t(t2+1 | | t | | t2+1 | |
stąd
A(t
2+1) +(Bt+C)t = 1−t
2
At
2+A+Bt
2+Ct=−t
2+1
(A+B)t
2+Ct+A=−t
2+1
A=1
C=0
A+B=−1
B=−2
| 1−t2 | | 1 | | 2t | |
| = |
| − |
| |
| t(t2+1) | | t | | t2+1 | |
| | 1−t2 | | 1 | | 2t | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt − ∫ |
| dt = |
| | t(t2+1) | | t | | t2+1 | |
ln|t| − I
1
do I
1 podstawienie
u = t
2
du = 2tdt
| | du | |
I1 = ∫ |
| du = ln|u+1| = ln|t1+1| = ln(t2+1) |
| | u+1 | |
I = ln|t|−ln(t
2+1) + C =
13 lut 18:43