Wyznaczyć prostą zawierającą ramię trójkąta
bla bla: Podstawa trójkąta równoramiennego jest zawarta w prostej x+y=1, a jedno z jego ramion leży na
prostej x−2y=2. Znaleźć równanie prostej na której leży drugie ramię tego trójkąta wiedząc, że
przechodzi ona przez punkt p(−2,0)
13 lut 20:07
Eta:
Witam

Sprawdź czy wszystkie dane poprawnie zapisałaś , bo zad. nie takie trudne , ale
koszmarne wyniki mi wychodzą :
13 lut 23:24
bla bla: no niestety wszystkie dane się zgadzają
13 lut 23:28
Eta:
To w takim razie podam wskazówki

1) rozwiąż układ równań danych prostych ,otrzymasz współrzędne
jednego wierzchołka tego trójkąta B( 0, −1)
2) napisz równanie prostej równoległej do AB i przechodzącej przez punkt P
3) rozwiąż układ równań prostej BC: z tą prostą, otrzymasz np: punkt M
środek odcinka PM jest punktem ,który należy do prostej MC
, która zawiera wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C do podstawy AB
gdzie C −− wierzchołek trójkąta ABC
4) rozwiązując układ równań prostej BC i prostej MC
otrzymasz współrzędne punktu C
mając współrzędne punktów P i C
napiszesz równanie prostej PC w której zawiera się bok AC tego trójkąta

Powodzenia

P.S. Być może ja pomyliłam rachunki ... bo nie są zbyt przyjazne
13 lut 23:55
bla bla:

1) Czy współrzędne punktu B(0,−1) wyszły Ci z tego układu równań

Bo mi w obliczeniach wyszło
B(
43, −
13)
2) wyszło mi y = − x − 2
3)M( −
23, −
43)
nie...coś pokręciłam....czy moj rysunek jest dobry?
14 lut 00:21
Eta:
ok

to ja pokręciłam .... źle przepisałam na kartkę równanie prostej AB
x+y+1=0 ....... a jest
x+y= 1 ....... ( mam dziś fatalny dzień .....
ból głowy

więc licz dalej i będzie ok

rys. poprawny. ( moje gratulacje)
14 lut 00:33
bla bla: najlepszym lekarstwem jest sen

w takim razie licze dalej
14 lut 00:42