matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć prostą zawierającą ramię trójkąta bla bla: Podstawa trójkąta równoramiennego jest zawarta w prostej x+y=1, a jedno z jego ramion leży na prostej x−2y=2. Znaleźć równanie prostej na której leży drugie ramię tego trójkąta wiedząc, że przechodzi ona przez punkt p(−2,0)
13 lut 20:07
Eta: Witamemotka Sprawdź czy wszystkie dane poprawnie zapisałaś , bo zad. nie takie trudne , ale koszmarne wyniki mi wychodzą :
13 lut 23:24
bla bla: no niestety wszystkie dane się zgadzają
13 lut 23:28
Eta: To w takim razie podam wskazówkiemotka 1) rozwiąż układ równań danych prostych ,otrzymasz współrzędne jednego wierzchołka tego trójkąta B( 0, −1) 2) napisz równanie prostej równoległej do AB i przechodzącej przez punkt P 3) rozwiąż układ równań prostej BC: z tą prostą, otrzymasz np: punkt M środek odcinka PM jest punktem ,który należy do prostej MC , która zawiera wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C do podstawy AB gdzie C −− wierzchołek trójkąta ABC 4) rozwiązując układ równań prostej BC i prostej MC otrzymasz współrzędne punktu C mając współrzędne punktów P i C napiszesz równanie prostej PC w której zawiera się bok AC tego trójkątaemotka Powodzenia emotka P.S. Być może ja pomyliłam rachunki ... bo nie są zbyt przyjazne emotka
13 lut 23:55
bla bla: rysunek 1) Czy współrzędne punktu B(0,−1) wyszły Ci z tego układu równań Bo mi w obliczeniach wyszło B( 43, −13) 2) wyszło mi y = − x − 2 3)M( −23, −43) nie...coś pokręciłam....czy moj rysunek jest dobry?
14 lut 00:21
Eta: okemotka to ja pokręciłam .... źle przepisałam na kartkę równanie prostej AB x+y+1=0 ....... a jest x+y= 1 ....... ( mam dziś fatalny dzień ..... ból głowyemotka więc licz dalej i będzie okemotka rys. poprawny. ( moje gratulacje) emotka
14 lut 00:33
bla bla: najlepszym lekarstwem jest sen emotka w takim razie licze dalej emotka
14 lut 00:42