oblicz cenę biletu
mango: cena biletu do kina wynosiła 10zł. Gdy cenę obniżono okazało się, że widzów jest o 10% więcej,
a dochód z biletów był większy o 5%. Ile wyniosła obniżka biletu?
13 lut 16:05
Basia:
n − początkowa liczba widzów
x − cena biletu
x=10
dochód = 10n
y − nowa cena
n+0,1n=1,1n − nowa liczna widzów
10n+0,05*10n=10n+0,5n = 10,5n nowy dochód
10,5n = 1,1n*y
| | 105 | | 110−105 | | 5 | |
obniżka = 10− |
| = |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
w procentach
10 100%
| | 5*100 | | 50 | |
p= |
| = |
| = 4,5(45) ≈4,5% |
| | 10*11 | | 11 | |
13 lut 19:19