Prosze pomóżcie!!
Lokus: Wiadomo, ze cosα= −12/13 i α∊(3/2π,2π)
a) Oblicz sinus i tangens kata α
b) wyznacz sin(α+30)
c)Wyznacz tg(α−45)
13 lut 19:47
Lina: a)Skoro cos= 12/13 to możemy sinus wyliczyć z jedynki trygonometrycznej.
Wychodzi 5/13, a skoro α należy do 4 ćwiartki to wiemy że sinus jest ujemny, co daje nam
sinα=−5/13
a tangens to sinα/cosα = −5/12
b) Korzystamy z funkcji sumy kątów
sin(α+β)=sinαcosβ + cosαsinβ
30* to w radianach π/6
π/6 dla sinusa to 1/2 a dla cosinusa √3/2
sin(α+π/6) = sinαcos(π/6) + cosαsin(π/6) = (−5/13)* (1/2) + (12/13)(√3/2) = (12−5√3)/26
c) 45* to w radianach π/4
tg(α−π/4) = sin(α−π/4)/cos(α−π/4)
tym razem funkcje różnicy kątów
tg(α−π/4)= (sinαcos(π/4) − sin(π/4)cosα)/ (cosαcos(π/4) − sinαsin(π/4))
= (−5/13)*√2/2 − 12/13 * √2/2) / (12/13*√2/2 + (−5/12)*√2/2) = −17/7
3 maj 13:51
ICSP: a może tak na początku zauważyć że w IV ćwiartce cosx jest dodatni a nie ujemny więc treść
zadania jest podana źle ?
3 maj 13:54
Lina: jest podana źle

w książce jest dodatni, autor pytania po prostu przez omyłkę napisał minus
3 maj 14:03