urna
bla bla: W urnie jest pewna liczba kul białych i czarnych. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
wynosi 13. Jeżeli dołożymy do urny 2 kule białe to prawdopodobieństwo wylosowania białej
kuli będzie równe 25. Jaka była początkowa liczba kum białych?
13 lut 18:35
Basia:
n − liczba kul białych
m − liczba czarnych
n+m − liczba wszystkich
3n = n+m
2n=m
n+2 białe
m czarne
n+2+m wszystkie
| | n+2 | | 2 | |
P(białej) = |
| = |
| |
| | n+2+m | | 5 | |
5(n+2) = 2(n+2+m)
5n + 10 = 2n+2+2m
3n−2m=−8
3n−4n=−8
−n=−8
n=8
13 lut 18:57
konrad: w p od białych jest błąd
5(n+2)=2(n+2+m)
⇒5n+10=2n+4+2m, a nie 5n+10=2n+2+2m
co zmienia ogólny wynik na 6 kul poczatkowych
sugeruje nie wprowadzac zmiennej w postaci kul czarnych do omegi, tylko zapisac ze jest to
zwyczajnie jakas liczba (n) kul
4 maj 20:15