Prostopadłościan
Nita:

Prostopadłościan o wymiarach podanych na rysunku przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
przekątne jego podstaw. Oblicz pole tego przekroju .
13 lut 19:52
Eta:
dp wylicz z tw> Pitagorasa
P(przekroju)= dp*12
13 lut 21:54
Nita: a mogę poprosić o wyjaśnienie,bo nie za bardzo rozumiem
Z góry dziękuje
13 lut 22:08
Godzio:
najpierw powiedz co jest podstawą prostapdłościanu
13 lut 22:10
Nita: jak na moje prostokąt bo podstawa ma wymiary 6x8
13 lut 22:12
Godzio:

jak wyliczyć d ?
13 lut 22:12
Nita: twierdzenie Pitagorasa d=10
13 lut 22:13
Godzio:
i teraz masz Pole przekroju
P = d * 12 = 120
13 lut 22:14
Nita: dzięki za wytłumaczenie
13 lut 22:15
Nita: a tu nie trzeba obliczyć polowy pola tej figury

?
13 lut 22:17
Godzio: nie czemu ?
13 lut 22:19
Godzio: przekrój to płaszczyzna a nie figura
13 lut 22:19
13 lut 22:20