parametr
zadaanko: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie | |
| x − 3 + 2m| + 2m = m2 − 3
|
| | 2 | |
a) Nie ma rozwiązania,
b) ma jedno rozwiązanie?
Dla wyznaczonych wartości m podaj rozwiązania danego równania.
13 lut 16:01
zadaanko: Ponawiam prośbę o rozwiązanie tego zadania
13 lut 16:14
Basia: Pomagam
13 lut 16:15
zadaanko:
13 lut 16:29
Basia:
|1x−3+2m| = m2−2m+3
równanie nie ma rozwiązania dla
m2−2m+3<0
ma jedno rozwiązanie dla
m2−2m+3=0
ma dwa rozwiązania dla
m2−2m+3>0
m2−2m+3=0
Δ=(−2)2−4*1*(−3)=16
√Δ=4
m1=2−42=−1
m2=2+42=3
m∊(−1;3) ⇒ równanie nie ma rozwiązania
dla m=−1 i dla m=3 równanie ma jedno rozwiązanie
m=−1
|12x−3−2|−2=1−3
|12x−5|=0
12x−5=0
x=10
m=3
|12x−3+6|+6=9−3
|12x+3|=0
12x+3=0
x=−6
13 lut 16:50
zadaanko: Wszystko się zgadza, bardzo dziękuję za rozwiązanie i Pozdrawiam
13 lut 16:54