matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty funkcji
Lukasz:
Jakie asymptoty ma ta funkcja :
2x
f(x)=
x+2
czy pionowa będzie w x = −2 ? a jak policzyć ukośne/poziome ? proszę o pomoc
13 lut 13:00
Basia:
tak; pionowa to x=−2 ma też poziomą, bo
2x
2
2
lim
x→±
∞
= lim
x→±
∞
=
= 2
x+2
1+
2
x
1+0
pozioma to y=2 ukośnych nie ma, bo
f(x)
2x
2
lim
x→±
∞
= lim
x→±
∞
= lim
x→±
∞
= 0
x
x(x+2)
x+2
czyli nie ma kierunków asymptotycznych ≠ 0 (0 to po prostu asymptota pozioma)
13 lut 13:14
Lukasz:
dzięki wielkie
a pomogłby ktoś przy tym...
https://matematykaszkolna.pl/forum/37191.html
? z góry dzięki
13 lut 13:54