pomocy
przypadek 1 − AD=18
α=135−90=45
β=60
ED=BF = h
| DE | ||
cos45 = | ||
| AD |
| √2 | h | ||
= | |||
| 2 | 18 |
| FB | ||
tgβ= | ||
| FC |
| h | ||
tg60= | ||
| FC |
| 9√2 | ||
√3 = | ||
| FC |
| 9√2 | 9√6 | |||
FC = | = | = 3√6 | ||
| √3 | 3 |
| 9√2+6√3 | ||
P = | *9√2 | |
| 2 |
| BF | ||
sinβ= | ||
| BC |
| h | ||
sin60= | ||
| 18 |
| √3 | ||
h = 18* | = 9√3 | |
| 2 |
| FC | ||
cosβ= | ||
| BC |
| FC | ||
cos60= | ||
| 18 |
*
ze związków miarowych ( lub f. trygonom)
dla trójkątów: 45,90,45 i 30,60, 90
| 1 | ||
b=3√6 , h= 9√2 y= | h= 4,5√2 | |
| 2 |
| a+b | ||
P(tr)= | *h=........... | |
| 2 |