Miejsce zerowe i dziedzina funkcji
Marcia: h(x)= log|x+1|−1 (|x−1|−1)
Nie wiem czy brać ten logarytm pod uwagę czy co?
Mi wyszło D: x∊ (−∞; 0) ∪ (2; +∞) ale nie jestem pewna czy dobrze..
13 lut 14:44
Julek:
Popraw zapis, bo nie wiem, co jest pod logarytmem, a co nie
np.
log[ |x+1|−1 ] * (|x−1|−1)
log[ (|x+1|−1)(|x−1|−1) ]
13 lut 15:23
Marcia: pod logarytmem jest |x+1| −1
13 lut 15:41
zadaanko:
ok, więc
Dziedzina :
|x+1| > 1
x > 0 ⋁ x < −2
D:x∊ (−∞;−2) ∪ (0; +∞ )
log[ |x+1|−1 ] * (|x−1|−1) = 0 ⇔ |x−1| = 1 lub |x+1| = 2
1) x = 2 ⋁ x = 0 ∉D
2) x = 1 ⋁ x = −3
Miejsca zerowe :
x1 = −3
x2 = 2
x3 = 1
13 lut 19:59