fizyka
prof. Mariusz: Samochód jedzie z predkoscia 12 m/s rozpoczol hamowanie z opóznieniem 2 m/s2. Oblicz drogę
która przejedzie samochód w czasie pierwszysz 5s hamowania
13 lut 12:27
prof. Mariusz: help me
13 lut 12:45
prof. Mariusz: pomocy
13 lut 13:13
lol: v=12m/s
t=5s
s?
v=s/t
s=v*t
s=12m/s*5s = 60m
tak mi się zdaje
13 lut 13:15
prof. Mariusz: hmmm chyba niee... Bo to jest ruch jednostajnie opóźniony i przyśpieszony

a ty podales wzór
na ruch jednostajny prostoliniowy
13 lut 13:18
prof. Mariusz: help me
13 lut 13:45
prof. Mariusz: pomocy
13 lut 14:08
prof. Mariusz: pliss
13 lut 14:13
Mateusz: tylko jak tu zakwaliwikowac te 12m/s jako prędkosc początkową i tu mam dylemat na pewno trzeba
z ktoregos wzoru tu skorzystac albo
| | 1 | |
albo s = |
| at2 ale chyba z tego 1 wzoru jak masz odpowiedz to skonfrontuj to |
| | 2 | |
13 lut 14:18
prof. Mariusz: hmm... przyspieszenie jest ujemne i droga rozniez wyjdzie ujemna

.Dlaczego przyspieszenie
jest ujemne poniewaz on hamuje i zwalnia swoja predkosc
13 lut 14:28
Mateusz: opóżnienie nie zawsze jest ujemne w twoim zadaniu wynosi ono 2m/s
2 musisz to najpierw
zrozumiec że Przyspieszenie jak i opoznienie jest wielkością informującą o tym jak szybko
zmienia się prędkość ciała.
| | m | |
Np. jeżeli przyspieszenie ciała wynosi 2 |
| to znaczy, że w ciągu 1s prędkość przyrasta |
| | s2 | |
13 lut 14:32
prof. Mariusz: to jak kierowca hamuje i jedzie jeszcze szybciej? nie napisali tego w tresci lecz sami musmy to
wywnioskowac na logike
13 lut 14:33
Mateusz: | | v0−v | |
wzór na opoznienie jest taki a = |
| i sam teraz wywnioskujesz kiedy będzie ujemne |
| | t | |
13 lut 14:37
prof. Mariusz: to jaki wyszedl ci wynik ?
13 lut 14:40
prof. Mariusz: da ktoś jednoznaczna odpiwedz prosze Was
13 lut 15:05
Godzio: ja moge
13 lut 15:13
Godzio:

prof. Mariusz: Samochód jedzie z predkoscia 12 m/s rozpoczol hamowanie z opóznieniem 2 m/s2.
Oblicz drogę która przejedzie samochód w czasie pierwszysz 5s hamowania
v
0 = 12m/s
a = 2 m/s
2
s=?
t = 5s
| | 1 | |
s = 12m/s * 5s − |
| *2m/s2 * 25 s2 = 60m − 25m = 35 m |
| | 2 | |
13 lut 15:16
prof. Mariusz: by bym bardzo ale to bardzo wdzieczny naprawde

panie Godzio
13 lut 15:16
prof. Mariusz: Dobry wynik tak , myslaem jestes Wileki Godzio
13 lut 15:17