ciągi
natalia: Naprawde tego nie rozumiem:( liczby 2, x−3, 8 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i
czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. oblicz x.
13 lut 19:02
Eta:
| | a+c | |
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm to ; b= |
|
|
| | 2 | |
czyli 2b = a+c
więc , 2, x−3, 8 −−− tworzą ciąg aryt.
to 2(x−3)= 2+8 => 2(x−3)= 10 => x−3= 5 =>
x = 8
odp: x = 8
sprawdzenie : 2, 5, 8 −−−−− a
1= 2 r= 3
13 lut 19:11
kaz: nie wiem czy ma to jakieś znaczenie,ale jest 1,2 i 4 wyraz ciągu
13 lut 19:13
kaz: pewno ma
13 lut 19:14