Sklep
Nita: Pilnie proszę o pomoc
Nita: Sklep meblowy świadczy usługi transportowe tylko klientom mieszkającym w odległości nie
większej niż 15 km od sklepu. CEnnik opłat przedstawia tabelka
Odległość: Strefa : opłata[zł] :
do 5 km I usługa bezpłatna
ponad 5km,ale nie więcej niż 10 km II 60 zł
ponad 10 km, ale nie więcej niż 15 km III 120 zł
a) przyjmując odpowiednią jednostkę, przedstaw na rysunku wszystkie strefy dostaw
b) Oblicz pole każdej z tych stref w kilometrach kwadratowych.Przyjmij, że π= 3,14
. c) zakładając, że liczba mieszkańców na 1km2 jest jednakowa w każdej ze stref, oblicz, ile
procent wszystkich mieszkańców może skorzystać z nieodpłatnego dowozu mebli.
13 lut 16:03
Basia:
Trzy okregi współśrodkowe o promieniach r
1=5 r
2=10 r
3=15
P
1 = pole koła o pr.r
1 = πr
12 = 25π
P
2 = pole pierścienia r
1,r
2 = πr
22−πr
12 = 100π−25π=75π
P
3 = pole poerścienia r
2,r
3 = πr
32−πr
22 = 225π−100π=125π
podstaw sobie za π i licz
całość − 100%
bezpłatny − x%
| | bezpłatny*100 | | 25π*100 | | 100 | |
x = |
| = |
| = |
| % = 11,(1) % |
| | całość | | 225π | | 9 | |
13 lut 18:11