13 lut 18:17
Basia:
cyfra jedności j=x ⇒ cyfra dziesiątek d=2x
liczba np:84 = 8*10+4
liczba dj = d*10+j = (2x)*10+x=21x
teraz przestawiamy czyli mamy
jd = j*10+d = x*10+2x =12x
jd+18=dj
12x+18=21x
9x=18
x=2
j=2
d=4
szukana liczba to 42
13 lut 18:31
Godzio:
cyfra 2 cyfrowa : 10a +b to chyba zrozumiałe w tym przypadku mamy dane że
cyfra dziesiątek jest 2 razy większa od cyfry jedności czyli skoro
b = x
to a = 2x
więc nasza liczba 2 cyfrowa przyjmuje 10*2x + x
cyfra dziesiątek: 2x
jedności: x
jeśli przestawimy te cyfry to otrzymamy liczbe: 10*x + 2x
13 lut 18:33
pati: Dzieki wielkie
13 lut 18:38