Zadanie z wiekiem..
K.M.A.: Ania powiedziała do Magdy: "Gdy byłam w Twoim wieku, byłam 3 razy starsza od Ciebie, a gdy Ty
będziesz w moim wieku, będziemy mieć razem 60 lat". Ile lat ma Magda?
13 lut 13:44
Basia:
x − wiek Ani
y− wiek Magdy
różnica: x−y (Ania musi być starsza)
Ania była w wielu Magdy x−y lat temu bo
x−(x−y) = x−x+y = y
wtedy Magda miała
y−(x−y) = 2y−x
czyli
3(2y−x)=y
Magda będzie w wieku Ani za x−y lat bo
y+x−y=x
wtedy Ania będzie miała
x+x−y=2x−y lat
x+2x−y=60
3x−y=60
rozwiąż układ niebieskich równań
13 lut 13:53