Rozwiąż równanie
student: Pomóżcie mi z tym zadaniem
13 lut 16:26
student: Widzę że tamto zadanko jest trudne więc może zobaczycie czy te równanie dobrze robię
| (1+i)(2−i) | | 2−i+2i−i2 | | 2+i+1 | | 3+i | |
| = |
| = |
| = |
| |
| (1−i)2 | | 12−2*1*i+i2 | | 1−2i−1 | | −2i | |
I w tym miejscu potrzebna pomoc − co dalej z tym ułamkiem?
13 lut 17:09
Basia:
z = a+bi
z sprzężone = a−bi
czyli
1−(a
2−b
2i
2)=3(a+bi)
1−(a
2+b
2)= 3a + 3bi
1−a
2−b
2−3a−3bi = 0 = 0+0i
−3b=0
b=0
1−a
2−b
2−3a=0
−a
2−3a+1=0
a
2+3a−1=0
Δ=9+4=13
odp:
lub
13 lut 17:12
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez i
13 lut 17:14
AS:
| 3 + i | | 3 + i | | i | | 3i + i2 | | 3i − 1 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| −2i | | −2i | | i | | −2*i2 | | −2 | |
13 lut 17:16
student: czyli równa się 2i ?
13 lut 17:45
student:
Basia
czy tutaj nie powinien być minus (a2+b2)
1−(a2+b2)= 3a + 3bi
13 lut 17:51
Basia:
(a−b)(a+b) = a2−b2
(a−bi)(a+bi) = a2−(bi)2 =a2−b2*i2 = a2−b2*(−1) = a2+b2
o to Ci chyba chodzi
13 lut 18:02
student: tak tak teraz rozumiem

A tam powinno być 1i lub samo i
13 lut 18:20
Basia: 1*i = i
to wszystko jedno
13 lut 18:22
student: Mogę prosić o pomoc przy rozwiązaniu jeszcze jednego równania
13 lut 18:29
Basia:
| x(2−i)+y(3+2i) | |
| = 3+2i |
| (3+2i)(2−i) | |
| 2x−xi+3y+2yi | |
| =3+2i |
| 6−3i+4i−2i2 | |
| [(2x+3y)+(2y−x)i](8−i) | |
| = 3+2i |
| (8+i)(8−i) | |
| 8(2x+3y)−(2x+3y)i+8(2y−x)i−(2y−x)i2 | |
| = 3+2i |
| 64+1 | |
| (16x+24y+2y−x)+(−2x−3y+16y−8x)i | |
| = 3+2i |
| 65 | |
(15x+26y)+(−10x+13y)i = 195+130i
15x+26y=195 /*2
−10x+13y=130 /*3
30x+52y=390
−30x+39y=390
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
91y = 780
wylicz jeszcze x
ja nie mam siły do takich rachunków
może gdzieś się pomyliłam
13 lut 19:12
student: Będę liczył − dziękuję za wszelką pomoc A z okazji jutrzejszych Walentynek życzę Ci miłości ze
strony najbliższych
13 lut 19:18
Basia: Dziękuję i wzajemnie
13 lut 19:21