matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jakie jest rozwiaznie tej granicy
Hajjaka:
(
√
n
2
−n+1
−n)
13 lut 13:34
Basia:
(
√
n
2
−n+1
−n)(
√
n
2
−n+1
+n)
√
n
2
−n+1
−n =
=
√
n
2
−n+1
+n
n
2
−n+1−n
2
=
√
n
2
(1−
n
n
2
+
1
n
2
)
+n
−n+1
=
n
√
(1−
n
n
2
+
1
n
2
)
+n
−n+1
=
n(
√
(1−
n
n
2
+
1
n
2
)
+1)
−1+
1
n
→
√
(1−
n
n
2
+
1
n
2
)
+1
−1+0
−1
1
=
= −
√
1−0+0
+1
1+1
2
13 lut 13:41