pole figury
Tempe:

Oblicz pole trójkąta EMN,wiedząc,że czworokąt ABCD jest prostokątem,w którym
AB = 60 cm,BC=30 cm i trójkąt ABE jest równoboczny.
13 lut 12:23
Tempe: Zapominałam dodać, ze w odpowiedziach jest 1200−600√3
13 lut 12:43
Tempe: Wie ktoś jak to zrobić

?
13 lut 14:35
Basia: jeżeli ABE jest równoboczny ⇒
∡BAE = ∡ABE = 60⇒
∡DAN=∡BCM=30
AD=BC=30
CD=AB=60
DN=10√3
MC=10
√3
MN = AB−DN−MC = 60−10
√3−10
√3 = 60−20
√3|
△EMN też jest równoboczny
| | (60−20√3)2*√3 | | (20(3−√3))2*√3 | |
P= |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | |
100(12−6
√3)
√3 =
600(2−
√3)
√3 = 600(2
√3−3)
13 lut 16:10
Tempe: dzięki Basiu
13 lut 16:37