oblicz pole powierzchni i objętość walca.
anetta: Przekrojem osiowym walca jest prostokąt, którego obwód wynosi 32cm. Wysokość walca jest dwa
razy dłuższa od promienia jego podstawy.Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
13 lut 18:35
kaz: a=2r H=b=2r
obw=2(a+b)=2(2r+2r)=8r=32⇒r=4 H=2r=8
P=2πr2+2πrH
V=πr2H
wstaw dane i policz
13 lut 18:49
anetta: te a=2r H=b=2r
i ten obw.skąt to się wzieło
13 lut 19:01
anetta: proszę wytłumacz bo nie rozumiem tego
13 lut 19:03
kaz: obwprostokąta=2a+2b=2(a+b) gdzie a i b to boki prostokąta
zgodnie z treścią zadania
a=2r i H=b=2r
13 lut 19:08
anetta: a możesz przedstawić to na rysunku bardzo proszę
13 lut 19:13
kaz:

i jeszcze co...no żartowałem
13 lut 19:19
13 lut 19:21
anetta: wielkie dzięki
13 lut 19:26