Wzory funkji
Marcia: 1) Liczby −4 i 2 to jedyne miejsca zerowe funkcji y=f(x), x∊ (−∞; −3) ∪ (−3;5) ∪ (5;+∞). Napisz
wzór funkcji f. Ile takich wzorów można napisać?
Proszę o wytłumaczenie mi tego zadania, bo nawet nie wiem jak mam się zabrać za to zadanie.
2) Zbadaj, korzystając z definicji monotoniczności funkcji, czy funkcja g(x)= −3(x+2)2 − 1
jest monotoniczna w przedziale <−2; +∞). Określ rodzaj monotoniczności tej funkcji..
Tu też niestety nie wiem od czego zacząć. Chodzi mi nie tyle o rozwiązania, ale o naprowadzenie
mnie na właściwe rozwiązania..
I mam jeszcze jeden problem..
Jest dany wzór funkcji:
(|x−1|−1)
h(x)= log|x+1|−1
Mam wyznaczyć dziedzinę funkcji i miejsce zerowe, ale nie wiem co mam zrobić z tym logarytmem,
mam go obliczyć czy zostawić? Z góry dziękuję o pomoc..
13 lut 11:52
Basia:
ad.1
skoro dziedzina to R\{−3;5} wzór funkcji musi być ułamkiem i w mianowniku musi wystąpić iloczyn
(x+3)(x−5)
skoro jedyne miejsca zerowe to −4 i 2 w liczniku musi wystąpić iloczyn
(x+4)(x−2)
czyli może być
| | (x+4)(x−2) | |
f(x) = |
| |
| | (x+3)(x−5) | |
ale może też być
| | a(x+4)(x−2) | |
f(x) = |
| gdzie a,b∊R i a,b≠0 |
| | b(x+3)(x−5) | |
albo
| | (x+4)(x−2)(x2+1) | |
f(x) = |
| |
| | (x+3)(x−5)(x2+2) | |
albo
| | (x+4)(x−2)(x2+c) | |
f(x) = |
| gdzie c,d>0 |
| | (x+3)(x−5)(x2+d) | |
albo
| | (x+4)(x−2)(x4+c) | |
f(x) = |
| gdzie c,d>0 |
| | (x+3)(x−5)(x4+d) | |
itd.
czyli takich wzorów jest nieskończenie wiele
13 lut 13:24
Basia:
ad.2
g(x)= −3(x+2)2 − 1
x1,x2∊<−2; +∞) ⇒
−2≤x1<x2 ⇒
−2+2≤x1+2<x2+2 ⇒
0≤x1+2<x2+2 ⇒
(x1+2)2<(x2+2)2 ⇒
(x1+2)2−1<(x2+2)2−1 ⇒
g(x1)<g(x2)
czyli
⋀x1,x2∊<−2;+∞) [ x1<x2 ] ⇒ [g(x1)<g(x2)]
czyli w przedziale <−2;+∞) funkcja jest rosnąca
ad.3
napisz porządnie wzór funkcji, bo nie wiem o co chodzi
13 lut 13:30
Marcia: hmmm.. nie wiem jak mam napisać ten wzór..
h(x)= log|x+1|−1 (|x−1|−1)
13 lut 14:13