wielka prosba do forumowiczow- jak zrobic te calke?
potrzebujacy: ∫ ln 3√tgx+3cos2x
13 lut 16:40
potrzebujacy: jesli niewyraznie to moze tak bedzie przejrzysciej: ∫(ln pierw3(tgx+3) )/ cos2x dx
13 lut 16:42
Basia: używaj U przy pisaniu ułamków; będą wyraźne;
liczę
13 lut 16:51
Basia:
całkowanie przez podstawienie
t=tgx
I = ∫ln
3√t+3 dt = ∫ln(t+3)
1/3 dt = ∫
13ln(t+3) dt =
13∫ln(t+3) dt
teraz całkujemy przez części
f(t) = ln(t+3) f'(t) =
1t+3
g'(t) = 1 g(t) = t
I
1 = t*ln(t+3) − ∫
tt+3 dt =
t*ln(t+3) − ∫
t+3−3t+3 dt =
t*ln(t+3) − ∫(1−
3t+3) dt =
t*ln(t+3) −∫1 dt + ∫
3t+3 dt =
t*ln(t+3) − t +3ln(t+3)+C
I =
13*[ t*ln(t+3) − t + 3ln(t+3) ] +C =
13*[ tgx*ln(tgx+3)−tgx+3ln(tgx+3) ] + C
oczywiście tam gdzie wyrażenie ma sens czyli dla
tgx+3>0 i cos
x≠0
13 lut 17:02
potrzebujacy: wielkie dzięki, już wiem gdzie mam błąd

chyba...
13 lut 17:12