Wielomian zerowy
kasztanek: Dane są wielomiany V(x)=2x−3, P(x)=x2+ax+b, Q(x)=2x3+x2−8x+3. Sprawdź, czy istnieją takie
wartości a i b, dla których wielomian określony wzorem W(x)=V(x)*P(x) − Q(x) jest wielomianem
zerowym.
Proszę o pomoc.
13 lut 21:38
Jericho (Hmmm):
V(x)=2x−3
P(x)=x
2+ax+b
Q(x)=2x
3+x
2−8x+3
W(x)=V(x)*P(x)−Q(x) i czy W(x) jest wielomianem zerowym tzn. W(x)=0 => V(x)*P(x)=Q(x)
zatem:
(2x−3)(x
2+ax+b)=2x
3+x
2−8x+3 , zacznijmy od lewej strony by moc potem porownac z prawa
(2x−3)(x
2+ax+b)=2x
3+2x
2a+2xb−3x
2−3xa−3b=2x
3+(2a−3)x
2+(2b−3a)x−3b i teraz W(x)=0 <=> gdy
wpółczynniki przy tych samych niewiadomych o tej samej potedze sa sobie rowne zatem:
2(x
3)=2(x
3) − prawda
1(x
2)=2a−3(x
2)
−8(x)=2b−3a(x)
3=−3b
no i teraz gdy przyrownalismy lewa strone z prawa liczmy
b=−1
a=2
mozna zrobic sprawdzenie ktore by pokazalo iz sa to liczby −1 i 2
Dziekuje panstwu za wysluchanie moich fantazji matematycznych
14 lut 13:31
kasztanek: Dziękuję bardzo za pomoc ...Teraz już z podobnymi zadaniami nie będzie problemu
14 lut 18:26
Iga:
19 mar 11:04