matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.3.2018
Zadania
Odp.
4
polak1234:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni . Oblicz objętość tego graniastosłupa
3
Michał:
Dobry wieczór
Mam problem z rozwiązaniem nierówności z wartością bezwględną (znów). Potrzebuje pomocy w
2
Całkowy:
Witam. Mam za zadanie wyznaczyć położenie środka ciężkości bryły widocznej na obrazku.
2
123:
Rozważmy wszystkie proste przechodzące przez okrąg. Jaka jest szansa, że losowa prosta będzie zawierała cięciwę większą lub równą bokowi trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg?
2
xxx:
cosx+sin3x=0 Ktoś coś?Nie wiem nawet, jak zacząć, rozkładanie sinusa prowadzi do chorego równania...
2
adad:
Python:
16
abcd:
Największa wartość funkcji f(x) = 1 + 12x− x
3
1
Kaka129:
Kiedy wykres funkcji logarytmicznej przesuwa sie w górę lub w dół, a kiedy na bok? Jaka jest różnica w zapisie bo mam z tym problem.
12
Ktoś:
:::rysunek::: Dwa okręgi o równych promieniach są styczne zewnętrznie. Ze środka jednego z nich poprowadzono
6
jolka:
wiec n=6k + 1 lub n=6k − 1
8
Oldzia:
Jak rozwiązać poniższe zadania? Siedzę na tym już trochę i nic mi nie wychodzi niestety
2
RiviT:
Do windy na parterze siedmiopiętrowego budynku wsiadło pięciu pasażerów. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że pasażerowie wysiadają z windy:
6
Dawid:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (−1,6) prostopadłej do prostej : 3x+6y−1=0
8
Asia:
W półkulę o promieniu R wpisano walec w ten sposób, że podstawa zawarta jest w płaszczyźnie ograniczającej półkulę. Oblicz wysokość walca o największej objętości
1
basiulek:
Ile wynosi kąt alfa jeżeli tangens alfa jest równy minus jedna czwarta
0
toto:
Dla jakich n Graf K
n
,
n
,
n
jest grafem eulerowskim?
7
julia:
Na prostej zaznaczono pewną liczbę punktów, a następnie każde dwa z tych punktów połączono odcinkiem. Jeden spośród zaznaczonych punktów leży dokładnie wewnątrz 80 narysowanych odcinków,
2
Maniek:
Co oznacza taki zapis przestrzeni liniowej?
2
kiuy:
Sprowadzić poniższe wyrażenie do postaci koniunktywno−alternatywnej:
2
Kubek:
Mam obliczyc log
1
3
9
−
3
4
Pytanie:
W prostokącie ABCD mamy |AB| = 12 i odległość wierzchołka B od przekątnej AC równą 4
√
3
. Oblicz pole tego prostokąta.
1
Kamil:
Na podstawie definicji Cauchy'ego wykazać, że:
4
Alice:
Poproszę aby jakiś dobry człowiek mi policzył pochodną v(h) = 1/3π(16 −3h
2
)
1
patryk:
Cześć, mam problem z zadaniem statystycznym... a mianowicie:
4
3132:
2
sin(x−
π)=0
3
2
basia:
https://pl-static.z-dn.net/files/d9f/6549840d7a9d3f43ff784651a06033d1.jpg
Rozwiązać za pomocą pomocniczej niewiadomej (z założeniami).
18
Alabaster:
Suma n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) wyraża się wzorem S
n
=5n+1. Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n
), dla n≥2. Bardzo proszę o pomoc.
2
Deuce:
Udowodnij poniższą równość
4
UczącySię:
Witam, mam takie zadanko do zrobienia, brzmi ono: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
√
n−3
−
√
n−1
.
4
Maturzysta2018:
Wykaż, że cos(α+β)*cos(α−β)≤1
1
dudu:
Hej, potrzebuję pomocy z tym zadaniem, umiem to przekształcić ale tylko do pewnego momentu. Przyporządkujmy wartości logicznej true liczbę naturalną 1, a wartości logicznej false liczbę
4
basia:
sinx=
−3
5
1
BB:
Średnica podstawy walca o objętości 0,36π dm
3
ma 12 cm. Jaką wysokość ma ten walec
2
Kasia:
W trapezie równoramiennym ABCD przekątna AC jest dwusieczną kąta ostrego przy dłuższej podstawie AB. Podstawa AB zawiera się w prostej o równaniu y=−4, zaś ramię AD w prostej o
14
Lolo:
(z
2
/2)−(1+i)*z−(3/2). No, więc doszedłem w tym momencie do delty , która wynosi
√
2*i+3
i nie wiem co zrobić z tym dalej. Jak wyliczyć ten pierwiastek ,żeby potem wstawić do rozwiązań
2
aga:
Gosia ma cztery razy więcej cukierków niż Agata. Gdyby dostała od Agaty jeszcze 2 cukierki, to miałby ich 6 razy więcej od niej. Ile cukierków ma każda z dziewczyn?
4
Agata:):
2sin
2
x−cosx−1=0
14
annabb:
Suma kątów wewnętrznych to (n−2)*180
1
Piotrek:
5
Domi:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych spełniających jednocześnie dwa warunki: cyfry nie mogą się powtarzać i liczby są podzielne przez 5
17
adam:
2log
5
(2+
√
x
)=log
3
x rozwiaz nierownosc
1
Maja:
Licza
√
2
podniesiona do potęgi
√
2
i podniesiona do potęgi
√
2
...
2
Natalia:
W prostopadloscianie krotsza krawedz podstawy dlugosci 4cm tworzy z przekatna sciany bocznej kat
1
Kot Student:
Siemka. Potrzebuję pomocy z szeregów. Niestety jestem w tym totalnie lewy
. Pochodne będe potrafił policzyć.
6
Kuba7:
Witam! Jak wyznaczyć liczbę wyrazów w szeregu geometrycznym zbieznym o wskaźnikach parzystych lub nieparzystych?
3
Kasia:
Oblicz sinxcosx>0
3
basiulek:
Wzór T(t) =u {9}{5}t + 32 opisuje w jaki sposób temperaturę t podaną w Celsjuszach wyrazić w stopnich Fahrenheita. .Wiadomo ,że temperatura wzrosła o 18 F. O ile stopni Celsjusza wzrosła
23
Blee:
1) obliczasz granice w punktach nieciaglosci
2
kasia123:
Bluzka po 30% obniżce kosztuje 45 zł. Ile kosztowała przed obniżką?
1
Grsd:
Wyznacz wymiary lin(R) ∩ LIN(P) oraz lin(R) + lin(P)
2
QWERTY:
Granica ciągu a
n
=
√
9n
2
+5
−3n
1
całka:
Które z zależności są prawdziwe: a) 1/x = θ(1)
2
całka:
Dowód indukcyjny 4
n
>n
3
1
Piotrek:
Ostatni przykład na dziś. Zbadać zbieżność szeregu, jak jest zbieżny to obliczyć sumę.
9
basiulek:
Oblicz pochodną funkcji f(x)=2 w punkcie 3 za pomocą granicy ilorazu róznicowego