Wskaż wartość T
Oldzia: Jak rozwiązać poniższe zadania? Siedzę na tym już trochę i nic mi nie wychodzi niestety

Zadanie 1. Wskaż wartość T aby zachodziła równość (T+2)
2=16+8
√3, wiem że odpowiedzią będzie
T=2
√3, ale nie wiem skąd to się wzięło
Zadanie 2. Wskaż wartość T aby zachodziła równość (x−T)
2=x
2−4xy+4y
2, tutaj natomiast
prawidłowa odpowiedź to: T=2y
Dodam, że zadania te pochodzą z działu opierającego się na wzorach skróconego mnożenia.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
6 mar 21:29
Janek191:
( T + 2)2 = 16 + 8√3
( T + 2)2 = ( 2 + 2√3)2
T = 2√3
6 mar 21:34
iteRacj@:
(T+2)2=16+8√3
(T+2)2=4+12+2*4√3
(T+2)2=4+2*2*2√3+12
(T+2)2=22+2*2*2√3+(2√3)2
(T+2)2=(2+2√3)2
(T+2)2=(2√3+2)2
6 mar 21:35
Janek191:
(x − T)2 = x2 −4 x y + 4 y2
(x − T)2 = ( x − 2 y)2
T = 2 y
6 mar 21:36
the foxi:
2. x2−2xT+T2=x2−4xy+4y2
przyrównujesz do siebie masz układ − −2xT=−4xy oraz T2=4y2
T=2y oraz (T=2y lub T=−2y)
te warunki spełnia tylko T=2y
6 mar 21:36
the foxi:
Jednak
Janek191 ma lepszy sposób
6 mar 21:36
Basia:
16+8√3 = 4(4+2√3) = 4(1+√3)2 = 22*(1+√3)2 = [2(1+√3)]2 = (2+2√3)2
stąd
T+2 = 2+2√3
T = 2√3
x2−4xy+4y2 = (x−2y)2
x−T = x−2y
6 mar 21:38
piotr: 1) T = −2 (2 + √3) ∨ T = 2√3
6 mar 21:48
piotr: 2) T = 2(x−y) ∨ T= 2y
6 mar 21:53