Szereg
Kuba7: Witam! Jak wyznaczyć liczbę wyrazów w szeregu geometrycznym zbieznym o wskaźnikach parzystych
lub nieparzystych?
6 mar 14:23
Basia: napisz dokładniej o co chodzi
6 mar 15:02
kochanus_niepospolitus:
skoro szereg jest nieskończony to jest nieskończenie wiele wyrazów o wskaźnikach parzystych i
nieskończenie wiele o wskaźnikach nieparzystych
ale ogólnie to:
− a2k+1 −−− wskaźniki nieparzyste
− a2k+2 −−−− wskaźniki parzyste
oczywiście k∊N (ewentualnie lekko inaczej <czyli 2k − 1 i 2k> jeżeli 0 ∉ N wedle waszych
ustaleń)
6 mar 15:05
Kuba7: Dziękuję. A jak wyznaczyć później sumę tych wyrazów np nieparzystych?
6 mar 15:27
Kuba7: Basia, chodziło mi właśnie o te indeksy, nieprecyzujnie napisałem.
6 mar 15:29
Basia:
jeżeli masz ciąg geometryczny o ilorazie q to:
ciąg wyrazów z nieparzystymi wskaźnikami też jest geometryczny: b1=a1 qb = q2
ciąg z parzystymi wskaźnikami też jest geometryczny: c1=a2 qc=q2
6 mar 15:30
Blee:
załóżmy, że m jest parzyste:
∑n=1m an = ∑k=1m/2 a2k + ∑k=1m/2 a2k−1
6 mar 16:11