indukcja
całka: Dowód indukcyjny
4n>n3
t(1) ok
4k>k3
t(k) ⇒ t(k+1)
4*4k>4*k3
nie mam pomysłu
6 mar 00:46
aniabb: trochę mi ta trójka przeszkadza

ale dla k>3 można spokojnie by było tak
teza 4
k+1>(k+1)
3 = k
3+3k
2+3k+1
L=4
k+1 = 4•4
k >4k
3 (z założenia) =k
3+k
3 +k
3+k
3 > k
3+3k
2+3k+1
bo k
3>3k
2
bo k
3>3k
bo k
3>1
może zrób krok pierwszy dla 1 i 2 na piechotę i zacznij od 3
6 mar 01:11
całka: Koło podobnych rzeczy się kręciłem nie mogąc znaleźć takiego klarownego pomysłu
przekszatałcenia. Widocznie mui być trochę brzydko

Dzięki
6 mar 01:17