RACHUNEK RÓŻNICZKOWY
bluee: | | x2 | |
Wykaż, że zbiorem wartości funkcji f określonej wzorem f(x)= |
| jest zbiór |
| | x−2 | |
(−
∞,0>∪<8,
∞).
6 mar 12:46
Blee:
1) obliczasz granice w punktach nieciaglosci
2) liczysz f' i szukasz ekstrem
3) wyznaczasz wartosci funkcji w ekstremach
4) wyznaczasz monotonicznosc funkcji (na podstawie szkicu wykresu f')
5) wyciagasz wnioski
6 mar 12:53
Blee:
Jestem obecnie 'komorkowy' wiec moge ewentualnie sprawdzic czy dobrze liczysz.
6 mar 12:54
bluee: Po obliczeniu pochodnej wyszły mi dwa ekstrema, których wartości wynoszą 0 i 8...
6 mar 12:55
bluee: Punkt nieciągłości to będzie x=2
6 mar 12:56
Jerzy:
| | x2 | |
y = |
| ⇔ x2 − yx + 2y = 0 |
| | x − 2 | |
Δ = y
2 − 8y
Z warunku: Δ ≥ 0 mamy: y(x − 8) ≥ 0 ⇔ y ∊ (−
∞;0] U [8;+
∞)
6 mar 12:57
bluee: | | x2 | | ∞ | |
limx→2 |
| =[ |
| ]= ∞  |
| | x−2 | | 0 | |
6 mar 12:59
PW:
Równanie kwadratowe z parametrem w, pytają dla jakich w równanie ma rozwiązanie (przynajmniej
jedno). Można bez rachunku różniczkowego.
6 mar 13:03
Jerzy:
12:59 ... musisz policzyć lewo i prawostronna granicę.
6 mar 13:04
Jerzy:
Witaj
PW ... zerknij 12:57
6 mar 13:04
bluee: Wiem, że można policzyć bez rachunku, ale ja chcę policzyć z rachunku.
Granica lewostronna −∞, granica prawostronna ∞.
6 mar 13:05
Jerzy:
No to szukaj ekstremów lokalnych.
6 mar 13:07
PW: Tak, ale pisząc swoją odpowiedź nie widziałem Twojej. Nie ściągałem
6 mar 13:07
bluee: Ekstrema są dwa już pisałam dla x=0 i x= 4
6 mar 13:21
Jerzy:
Ekstrema, to: f(0) = 0 oraz f(4) = 8
Twraz policz granicę na końcach dziedziny.
6 mar 13:22
bluee: Mam granice, mam ekstrema, mam wykres f'.
Z wykresu wynika, że funkcja najpierw rośnie, potem maleje i znów rośnie (to parabola z
ramionami skierowanymi w górę o miejscach zerowych x=0 i x=4)
6 mar 13:23
Jerzy:
Oczywiście określ te ekstrema.
6 mar 13:24
bluee: dziedzina x ∊R/{2}
6 mar 13:24
bluee: Granice w punkcie x=2 mam już policzoną, granica dla x→∞=∞, a x→−∞=−∞
6 mar 13:25
bluee: Tylko jakoś nie umiem zebrać tego w całość, powinnam teraz naszkicować wykres funkcji f?
6 mar 13:26
Jerzy:
Ustal rodzaje ekstremów i to wystarczy do okreslenia zbioru wartości ( bez wykresu )
6 mar 13:28
bluee: Ekstremum w punkcie x=0 to Maksimum, a w punkcie x=4 minimum.
6 mar 13:29
Jerzy:
No i masz wszystko.
W przedziale : ( −∞ ; 2) funkcja osiaga maksimum f(0) = 0
W przedziale: (2;+∞ ) funkcja osiaga minimum f(4) = 8
Zatem jej zbiór wartości, to: ?
6 mar 13:31
bluee: (−
∞,0>∪<8,
∞)
Dzięki
6 mar 13:33