Znajdź rozwiązania równania
Lolo: (z2/2)−(1+i)*z−(3/2). No, więc doszedłem w tym momencie do delty , która wynosi √2*i+3 i nie
wiem co zrobić z tym dalej. Jak wyliczyć ten pierwiastek ,żeby potem wstawić do rozwiązań
6 mar 17:00
PW: Nie ma równania.
6 mar 17:07
Krzysiek60: Poza tym napewno nie wyjdzie taka delta
Jesli juz to pierwiastek z delty .
6 mar 17:08
Lolo: No tak równanie powinno się kończyć =0 , tak mój błąd pisałem w pośpiechu. Co do pierwiastka
też się pomyliłem ,faktycznie to jest pierwiastek. Co nie zmienia faktu, że nic mi nie
pomogliście
6 mar 17:19
Krzysiek60: liczysz normalnie jak rownanie kwaratowe
z1= 1+i−√3+2i
z2= 1+i+√3+2i
Moze mila rozwali to co pod pierwiastkiem z e wzoru skroconego mnozenia (ja nie potrafie
wiec takie bym zostawil rozwiazania
6 mar 17:26
Krzysiek60: jak nie pomoglismy . Napisalem ci ze to pierwiastek z delty
6 mar 17:27
Lolo: Na kolosie dostał kolega za to 5 punktow na 10 mozliwych , dlatego pytam , może da się coś z
tym zrobic
6 mar 17:28
Lolo: W sensie za to co napisałeś
6 mar 17:28
Krzysiek60: Powiem tak
Nie zajmuje sie teraz liczbami zespolonymi i nie pamietam jak mozna ten pierwiastek opuscic
(bo pewnie o to chodzilo )
Tak jak napisalem moze Mila lub Basia .
6 mar 17:37
jc: I tak nieźle. Najtrudniejszym punktem, jest rozwiązanie równania: u2=3+2i.
Zaproponuję tu coś nowego.
0=(u2−3−2i)(u2−3+2i)=(u2−3)2+4=u4−6u2+13=
(u2+√13)2−(6+2√13)u2=(u2−√6+2√13 u + √13) (u2−√6+2√13 u + √13)
Z 4 pierwiastków wybierasz te 2, dla których iloczyn części rzeczywistej i urojonej
jest dodatni.
6 mar 17:41
Basia: nie bardzo się da Krzysiu
3+2i= (a+bi)2 = a2+2abi−b2
2ab = 2
a2−b2 = 3
paskudne liczby wychodzą; nie ma sensu tak robić
z postaci trygonometrycznej też nie pójdzie, ani z wykładniczej
bo nie da się znaleźć sensownie kąta φ
6 mar 17:43
Basia: cześć
jc 
to samo wychodzi z rozwiązania ukłądu
uznałam to za zbyt paskudne
6 mar 17:45
Krzysiek60: Dobry wieczor
Basiu
6 mar 17:47
Krzysiek60: Czesc jc
6 mar 17:48
jc: Dobry wieczór Basiu, dobry wieczór Krzysiek

Ja wspomniałem, chciałem zaproponować coś innego.
6 mar 18:25