poproszę o pomoc z pochodną
Alice: Poproszę aby jakiś dobry człowiek mi policzył pochodną
v(h) = 1/3π(16 −3h2)
i o wyjaśnienie, nie rozumiem które mają zniknąć liczby a które nie
6 mar 19:08
Lech : V(h) = 16π/3 − h2π
V '(h) = −2hπ ,
Skorzystaj ze wzoru na pochodna funkcji : ( xn ) ' = n xn−1
PS. Ale czy napewno ten podany przez Ciebie wzor V(h) = .....jest poprawny ? ?
6 mar 19:12
Mila:
| | 1 | | 1 | |
v'(h)= |
| π*(0−3*2h)= |
| π*(−6h) |
| | 3 | | 3 | |
Pewnie przy tej 16 też miałaś h?
6 mar 19:14
Alice: tak Mila miałam, przepraszam za zamieszanie
6 mar 19:15
Mila:
W takim razie napisz wzór na pochodną, sprawdzę.
6 mar 19:25