zad
adam: 2log5(2+√x)=log3x
rozwiaz nierownosc
6 mar 16:38
adam: równanie
6 mar 16:47
adam: pomocy
6 mar 16:54
Krzysiek60: Moze zamien log3x na logarytm przy podstawie z 5
6 mar 17:00
PW: Widzę rozwiązanie: x=32, bo
2log5(2+√32= 2log55=2 i lo332=2.
Już jakiś punkcik za zadanie dostaniesz.Drugi za określenie dziedziny.
Ciekawe, czy jest więcej rozwiązań.
6 mar 17:04
Eta:
Zamiana na logarytm dziesiętny
| 2log(2+√x) | | logx | |
| = |
| |
| log5 | | log3 | |
logx*log5=2log3*log(2+
√x)
logx=2log3 lub log5=log(2+
√x)
x=9 lub
√x+2=5 ⇒ x=9
====== ======
6 mar 20:17
adam: czemu logx=2log3 lub log5=log(2+√x)?
6 mar 20:47
adam: to nie wynika z logx*log5=2log3*log(2+√x)
6 mar 20:47
adam: pomocy
6 mar 23:41
aniabb: skoro a•x=y•b to albo x=a albo y=b

nie może być a=b bo je znamy
6 mar 23:52
Eta:
6 mar 23:52
adam : Nie rozumiem z czego to wynika tego w szkole nam nie mówili... musze
7 mar 00:07
adam : log5≠2log3 to jak mozna to logx=2log3 lub log5=log (2+√x)
7 mar 00:09
Basia:
5x = 7y
z tego
naprawdę nie wynika, że x=7 i y=5 chyba, że zażądamy aby x,y były całkowite
a mimo to rozwiązanie jest prawidłowe
7 mar 00:16
aniabb: można jeszcze tę dwójkę turlać .. ale pewnie wyjdą wtedy sprzeczne
7 mar 00:21
Basia:
log
5(2+
√x) = log
3x
1/2
log
5(2+
√x) = log
3√x = t
5
t=2+
√x
3
t =
√x
5
t = 2+3
t
rysujemy wykresy funkcji:
y = 5
t
y = 3
t+2
jedynym punktem wspólnym tych wykresów jest punkt (1,5)
stąd t=1
log
3√x = 1
√x = 3
1=3
x=9
7 mar 00:59
PW: I o to pytałem o 17:04. Chyba zgodzimy się, że
Basia podała sposób rozwiązania dostępny
dla ucznia, i wystarczający
7 mar 01:04
Eta:
7 mar 01:04