dowód
słonik:
Udowodnij, że jeżeli liczby 6 i liczba naturalna n są względnie pierwsze
to liczba n4−5n2+4 jest podzielna przez 72.
podpowiedział by ktoś jak się za to zabrać...nie za bardzo wiem jak mogę sobie opisać n
żeby było zgodne z założeniem .
6 mar 21:42
jolka: wiec n=6k + 1 lub n=6k − 1
6 mar 22:00
słonik: też myślałam o takim zapisie ale czy nie jest on zbyt ogólny? bo 6k+5 i 6k−5 też by chyba
spełniało założenie
6 mar 22:05
jolka: to są te same liczby
6 mar 22:09
Basia:
reszty z dzielenia przez 6 to 1,2,3,4,5
możesz mieś
6k+1
6k+2 odpada podzielne przez 2
6k+3 odpada podzielne przez 3
6k+4 odpada podzielne przez 2
6k+5
i to by było na tyle
6k+5 = 6(m−1)+5 = 6m−1
a ponieważ m i k przebiegają cały zbiór liczb całkowitych możesz badać tylko
6k+1 i 6k−1
6 mar 22:18
Adamm: było niedawno
6 mar 22:30
6 mar 22:33
słonik: Dziękuję bardzo 😊
7 mar 07:03