Dowód na podzielność liczby przez 72
matlamp: Udowodnij, że jeżeli liczby 6 i liczba naturalna n są względnie pierwsze (tzn. ich największy
wspólny
dzielnik wynosi 1), to liczba n4 − 5n2 + 4 jest podzielna przez 72. Dochodze do postaci
(n−2)(n−1)(n+1)(n−2) i
nie wiem co dalej, prosze o pomoc.
3 mar 14:28
Adamm: NWD(n, 6)=1 ⇔ n nie jest podzielne przez 2 ani 3
czyli n jest postaci 6k+1, 6k+5
jeśli n=6k+1
n4−5n2+4=(6k−1)(6k)(6k+2)(6k+3)=36(6k−1)k(3k+1)(2k+1)
teraz zauważmy że 2|k(3k+1)
jeśli n=6k+5
n4−5n2+4=(6k+3)(6k+4)(6k+6)(6k+7)=36(2k+1)(3k+2)(k+1)(6k+7)
teraz zauważmy że 2|(3k+2)(k+1)
czyli faktycznie, 72|(n4−5n2+4)
3 mar 14:39
l: lllll
10 mar 17:17