matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
QWERTY:
Granica ciągu a
n
=
√
9n
2
+5
−3n
6 mar 08:06
Janek191:
9 n
2
+ 5 − 9 n
2
5
a
n
=
=
→ 0, gdy n →
∞
√
9 n
2
+ 5
+ 3 n
√
9n
2
+ 5
+ 3n
6 mar 08:18
Janek191:
Korzystamy z wzoru:
a
2
− b
2
a − b =
a + b
6 mar 08:19