Kąty ostre wielokat
Krzysiek60:

Ile co najwyzej kątow ostrych moze miec dowolny wielokat wypukly
W odpowiezi mam 3 kąty ostre i zajac sie katami zewnetrzymi wielokata
Narysowalem sobie pieciokat wypukly α
Suma katow zewnetrznych przy
wierzcholku A= 2(180−α)= 360−2α
wierzchoku B = 2(180−β)= 360−2β
wierzcholku C= 2(180−γ= 360−2γ
wierzchoklu D= 2(180−δ) = 360−2δ
wierzcholku E= 2(180−e)= 360−2e
jesli dodam te katy to mam 1800
o−2α−2β −2γ−2δ−2e
I na tym stanalem
6 mar 16:50
Krzysiek60:
6 mar 17:48
iteRacj@:
w dowolnym wielokącie wypukłym suma miar kątów zewnętrznych jest stała i wynosi 720o
podrawiam
6 mar 18:10
Basia:
kwadrat nie jest więc wielokątem wypukłym, bo 4*270 ≠ 720
6 mar 18:13
Krzysiek60: Dobry wieczor i pozdrawiam

Dobrze
iteRacjo tylko jaki z tego jest wniosek
6 mar 18:14
annabb: Suma kątów wewnętrznych to (n−2)*180
6 mar 18:17
iteRacj@:
Basia zaraz sprawdzam, ale chyba inaczej definiujemy kąt zewnętrzny wielokąta
6 mar 18:17
Basia:
suma kątów wewnętrznych w wielokącie wypukłym = (n−2)*180
k kątów ostrych; ich suma jest < 90*k
zostało więcej niż (n−2)*180 − 90k
i musisz to podzielić na n−k tak aby
(n−2)*180 − 90k < 180(n−k)
180n − 360 − 90k < 180n − 180k
90k < 360
k<4
tak mi się wydaje
6 mar 18:19
6 mar 18:20
iteRacj@: * kąt zewnętrzny wielokąta wypukłego jest taki jak tutaj
6 mar 18:21
Krzysiek60: tak samo rozumuje iteRacjo z tymi katami .
dzieki za rozpisanie Basiu
6 mar 18:24
Basia: faktycznie iteRacja@ inaczej; przy takiej definicji to prawda
6 mar 18:27
Basia: można też tak:
suma dwóch kątów zwnętrznych danego kąta = 360−2α
jeżeli 0<α<90 ⇒ 360−2α>180
720:180 = 4
czyli w tych 720 kątów większych od 180 mogę "upchnąć" co najwyżej 3
6 mar 18:32
iteRacj@: jaki krótki i przejrzysty sposób,
zupełnie nie wiedziałam, co zrobić z tymi kątami zewnętrznymi
6 mar 18:40
Basia:
6 mar 23:35