na prostej
julia: Na prostej zaznaczono pewną liczbę punktów, a następnie każde dwa z tych punktów połączono
odcinkiem. Jeden spośród zaznaczonych punktów leży dokładnie wewnątrz 80 narysowanych odcinków,
a inny dokładnie wewnątrz 90 odcinków (punkt leży wewnątrz odcinka, gdy leży na odcinku,
ale nie jest jego końcem). Ile punktów zaznaczono na prostej? (do wyboru 20, 22, 80, 90)
6 mar 20:20
stevve: a nie 92 czasem?
6 mar 20:51
julia: nie, 80 i 90
6 mar 20:56
stevve: to nie wiem
6 mar 21:00
Basia: moim zdaniem 20 punktów zupełnie wystarczy
6 mar 21:09
Basia:

po lewej punkty A
1,A
2,....,A
10
po prawej B
1,B
2,....,B
10
czerwony należy do
A
1B
1,.....A
1B
10 czyli 10
A
2B
1, A
2B
10 czyli 10
i tak dalej
czyli należy do każdego odcinka A
iB
j i,j=1,2,..,10 czyli należy do 100 odcinków
P=A
1 to
nie należy do A
1B
j gdzie j=1,....,10 czyli nie należy do 10 z nich
czyli należy do 90
Q=A
2 nie należy do tych co wyżej i do żadnego postaci A
2B
j czyli jeszcze do 10
czyli należy do 80
ale nie wykluczam, że jeszcze czegoś nie widzę
6 mar 21:18
Pytający:
22
n // szukana liczba punktów
l
1, p
1 // punkty "na lewo" i "na prawo" od pierwszego punktu z treści
l
2, p
2 // punkty "na lewo" i "na prawo" od drugiego punktu z treści
| ⎧ | l1p1=80 | |
| ⎜ | l1+p1+1=n | |
| ⎨ | l2p2=90 |
|
| ⎩ | l2+p2+1=n | |
⇒
Wystarczy podstawiać kolejne dzielniki 80 jako l
1, jedynie dla l
1=16 otrzymujemy pasującą do
| | 80 | |
odpowiedzi wartość: n−1=16+ |
| =21 (więc pasuje do odpowiedzi n=22), sprawdzamy dla |
| | 16 | |
| | 90 | |
drugiego punktu i faktycznie dla l2=15 otrzymujemy n−1=15+ |
| =21. Stąd n=22. |
| | 15 | |
6 mar 21:19
piotr:

90
6 mar 21:28