Ile jest liczb naturalnych
Domi: Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych spełniających jednocześnie dwa warunki: cyfry nie mogą
się powtarzać i liczby są podzielne przez 5
6 mar 16:41
Dziedzina: 8*7*2=56*2=112 liczb naturalnych trzycyfrowych o których mowa w zadaniu
6 mar 16:54
Domi: nie ma takiej odpowiedzi, bo to jest z odp abcd, w kluczu jest że 136, tylko jak to policzyć?
6 mar 16:58
Dziedzina: Aby liczba była podzielna przez 5 ostatnia cyfra tej liczby musi być 0 lub 5
1) ostatnia cyfra jest 0
9*8*1
2) ostatnia cyfra jest 5
8*8*1
Na mocy prawa iloczynu i sumy mamy 64+72=136
6 mar 17:10
Pytający:
2*9*8−8
2*9*8 // jako ostatnią cyfrę wybieramy 0 lub 5, kolejne cyfry różne od poprzednio wybranych
8 // należy odjąć przypadki, gdy jako pierwszą cyfrę wybraliśmy 0, a jako ostatnią 5
6 mar 17:12
Mila:
1) liczby z zerem w zapisie:
xy0 − 9*8=72 liczby , x,y ze zbioru: {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
x05− 8 liczb
2) Liczby bez zera w zapisie:
xy5 − 8*7=56 liczb , x,y ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9},
========
72+8+56=136 liczb
6 mar 17:19