Wyznaczanie równania prostej
Dawid: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (−1,6) prostopadłej do prostej :
3x+6y−1=0
No to obliczam y
6y=−3x+1 /:6
y=−12+16 (nie wiem dlaczego te ułamki tak brzydko wyglądają)
i nie wiem co dalej
6 mar 20:53
julia: a1 * a2=−1 czyli szukane a=−1/3
teraz podstawiasz do wzoru y=−1/3 x +b współrzedne punktu
6 mar 20:54
julia: I masz 6=1/3+b czyli b=5 i 2/3 czyli masz wzór y=−1/3x+5 i 2/3
6 mar 20:55
kaja: Tylko to szukane a to będzie 2 bo (−1) / (−1/2)

i prze to cały wynik się nie zgadza
6 mar 21:02
Mila:

k: 3x+6y−1=0 równanie danej prostej
m: 6x−3y+D=0 , m⊥ k i P=(−1,6)∊m
6*(−1)−3*6+D=0
D=24
m: 6x−3y+24=0 /:3
m: 2x−y+8=0
6 mar 21:35
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Jestem zdenerwowany do gosciu przyslal mi ksiazke Ligmana i jedzie wilgocia a nie zaznaczyl
tego
Dalem z przesylka 17zl i nie wiem czy ja sie oplaca odsylac .
j
6 mar 21:42
Mila:
Nie odsyłaj, połóż na kaloryferze.
6 mar 22:43