Obliczanie objętości graniastosłupa
polak1234: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni . Oblicz objętość
tego graniastosłupa
jeśli jego wysokość jest równa 12 cm , a przekątna ściany bocznej − 15 cm .
6 mar 23:23
aniabb: to bok rombu=9
6 mar 23:24
aniabb:
V=Pp•H=a2sinα/2 •H =
6 mar 23:26
aniabb: wróć.. bez tej 2 bo to nie trójkąt

V=a
2 sinα • H
6 mar 23:27
Basia:

jest prosty czyli ściany są prostokątami
b=12, d=15
a
2+b
2=d
2
a
2+12
2=15
2
a
2 = 15
2−12
2 = (15−12)(15+12) =3*27 = 81 = 9
2
a = 9
| | √3 | |
Pp = a*a*sin(60) = 81* |
| |
| | 2 | |
6 mar 23:30