Geometria analityczna
Kasia: W trapezie równoramiennym ABCD przekątna AC jest dwusieczną kąta ostrego przy dłuższej
podstawie AB. Podstawa AB zawiera się w prostej o równaniu y=−4, zaś ramię AD w prostej o
równaniu y=√3x−2. Obilcz długość boków trapezu, wiedząc że jego pole jest równe 9√3.
Nakierowalby ktos jak to zacząć i poprowadzic do konca?
6 mar 17:12
Basia:

prosta y=−4 || OX
kąt nacylenia ramienia AD do podstawy AB jest taki jak kąt nachylenia
prostej y=
√3x−2 do osi OX
tg(kąta A) =
√3 ⇒ |kąta A| = 60
α=30
AC = 2h
AP = h
√3
BC =2PB
h = PB
√3
| | h | | 3h+h | | 4h | |
AB = AP+PB = h√3+ |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
| | 4h | | 2h | | 2h | |
CD = AB − 2PB = |
| − |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
| | 1 | | 4h | | 2h | |
P = |
| ( |
| + |
| )*h |
| | 2 | | √3 | | √3 | |
3h
2√3 = 9
√3
h
2 = 3
h=
√3
reszta to już tylko podstawienie do powyliczanych zależności
sprawdź czy się tam gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
6 mar 19:22
Eta:

Współczynnik kierunkowy prostej AD a=
√3 i AB: y= −4
to kąt między prostymi AD i AB jest 2α
to tg(2α)=
√3 ⇒
2α=60
o
pozostałe oznaczenia na rysunku
P(trapezu) = P(ADC) +P(ABC)
| 1 | | 1 | |
| b*b*sin120o+ |
| *b√3*b = 9√3 |
| 2 | | 2 | |
.....................
zatem 3b
2=36 ⇒ b= 2
√3
to boki trapezu mają długości
2
√3, 2
√3, 2
√3,4
√3
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
6 mar 19:31