W prostokącie ABCD mamy
Pytanie: W prostokącie ABCD mamy |AB| = 12 i odległość wierzchołka B od przekątnej AC równą 4√3.
Oblicz pole tego prostokąta.
6 mar 19:48
Basia:

tr.APB ~ tr.ABC
AP wylicz z tw.Pitagorasa
potem
i z tego masz BC
6 mar 20:11
Janek191:

c
2 = 12
2 − ( 4
√3)
2 = 144 − 48 = 96 = 16*6
c = 4
√6
oraz
b = 6
√2
P = 12* 6
√2 = 72
√2
=====================
6 mar 20:16
piotr:

P=12b ← pole
h=4
√3
c
2+h
2=12
2
d
2+h
2=b
2
(c+d)
2 = 12
2+b
2
⇒
b = 6
√3, c = 4
√6, d = 2
√6, h = 4
√3, P = 72
√2
6 mar 20:19
Eta:
Ile jeszcze tego "wysypu" będzie ?
6 mar 20:23