Prawdopodobieństwo winda
RiviT: Do windy na parterze siedmiopiętrowego budynku wsiadło pięciu pasażerów. oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że pasażerowie wysiadają z windy:
b) na dwóch różnych piętrach
Proszę o wyjaśnienie skąd się co bierze, dziękuję
6 mar 21:20
Basia:
|Ω| = 7
5
bo każdemu mogę przyporządkować jedno z siedmiu pięter czyli 7*7*7*7*7
| | | |
bo wybieram 2 piętra, na których będą wysiadać czyli | |
| | |
i każdemu z pasażerow przyporządkowuję jedno z dwóch pięter czyli 2*2*2*2*2
ale odrzucam możliwości: wszyscy wysiedli na A, wszyscy wysiedli na B
prawdopodobieństwo sam już policz
6 mar 21:26
wmboczek: ogólnie każdy może wybrać piętro Ω=75
jeżeli ograniczymy wybór do 2 pięter, to 25−2
jeszcze na ile sposobów można te 2 piętra wybrać 7po2=21
30*21/75
6 mar 21:30
Jadwiga :
4 lis 19:44
wredulus_pospolitus:
W jakimś konkretnym celu 'odkopołaś' to zadanie?
4 lis 20:18