Zamiana Stopni na Fahrenheity
basiulek: Wzór T(t) =u {9}{5}t + 32 opisuje w jaki sposób temperaturę t podaną w Celsjuszach wyrazić w
stopnich Fahrenheita. .Wiadomo ,że temperatura wzrosła o 18 F. O ile stopni Celsjusza wzrosła
temperatura
6 mar 14:07
Blee:
T(t) = 32 Stad t=

T(t) = 32 + 18 = 40 Stad t =

Roznica tyvh dwoch t to bedzie wzrost temperatury w Celsjuszach
6 mar 14:09
basiulek: Dzięki wielkie.
6 mar 14:51
Lech: T= 1,8 t + 32 ,
Zmiana temperatury : ΔT = 1,8Δt
Czyli Δt= ΔT/1,8 = 10°C
6 mar 15:28