Ciągi
UczącySię: Witam, mam takie zadanko do zrobienia, brzmi ono:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n =
√n−3 −
√n−1.
Rozszerzyłem sobie ten wyraz ogólny do postaci:
Więc czy granicą tego ciągu będzie 0

Nie zapisuje, że lim przy n −> niesk ale wiem, że tak
trzeba (chodzi mi o sam sposób)
6 mar 18:20
annabb: Tak.. mimo że w liczniku jest −2
6 mar 18:24
PW: W tę czwórkę coś nie wierzę, ale metoda dobra.
6 mar 18:26
UczącySię: Popełniłem błąd, powinno być n+1
6 mar 19:49
Janek191:
| | n − 3 − ( n −1) | | −2 | |
an = |
| = |
| |
| | √n−3 + √n −1 | | √n−3 + √n−1 | |
6 mar 20:25