Zbadaj zbieżność szeregów. Oblicz sumy szeregów zbieznych.
Piotrek: Ostatni przykład na dziś.
Zbadać zbieżność szeregu, jak jest zbieżny to obliczyć sumę.
ln(1+1n)
6 mar 00:30
Basia:
| | 1 | | n+1 | |
ln(1+ |
| )=ln |
| = ln(n+1)−ln(n) |
| | n | | n | |
| | 1 | |
∑ln(1+ |
| ) = ln2−ln1+ln3−ln2+ln4−ln3+.....+ln(n)−ln(n−1)+ln(n+1)−ln(n) = ln(n+1) → +∞ |
| | n | |
6 mar 15:10
Piotrek: Skąd bierze się wynik ln(n+1)?
12 mar 13:00
Blee:
tak naprawdę to jest ln(n+1) − ln1
ale wiemy doskonale, że ln1 = 0
12 mar 13:13