sd
adad: Python:
Zapewne znajda sie tutaj ludzie znajacy pythona, jesli uwazacie ze nie powinienem zadawac
takich pytan
na forum matematycznym to prosze zignorujcie
Musze napisac funkcje ktora odda mi pierwszą w kolejnosci liczbę p licząc od 0 do
nieskończoności która
jest liczba pierwsza oraz (2*(p)−1) nie jest liczbą pierwsza
to bedzie liczba 11(2*11−1 nie jest pierwsze a 11 jest)
gdybyscie mogli mi napisac zarys tego jak powinno to wygladac
dziekuje z gory
6 mar 22:16
jc: 2*5−1=3*3
6 mar 22:41
Basia:
nie wiem jak to będzie w pytonie, ale coś w rodzaju schematu blokowego mogę napisać
(jeżeli to Ci coś da)
6 mar 22:44
adad: bardzo bym prosil :
7 mar 08:55
jc: Choćby tak:
def pierwsza(n):
if n < 2:
return False
k = 2
while k*k <= n:
if n%k == 0:
return False
k += 1
return True
p = 1
while not pierwsza(p) or pierwsza(2*p−1):
p +=1
print p
7 mar 09:30