Rozkład
Piotrek:
D − doświadczenie losowe: egzamin studenta z 3 różnych działów, jeśli zadane są
prawdopodobieństwa
| | ki | |
p(i)= |
| , i∊{1,2,3} że umie odpowiedzieć na i−te pytanie (opanował z i−tego działu ki |
| | ni | |
tematów na
wszystkie zadane n
i ); zmienna losowa X – liczba pytań, na które student umie odpowiedzieć.
Podaj rozkład.
6 mar 16:48
Pytający:
f(x)=
(1−p(1))(1−p(2))(1−p(3)) dla x=0
p(1)(1−p(2))(1−p(3))+(1−p(1))p(2)(1−p(3))+(1−p(1))(1−p(2))p(3) dla x=1
p(1)p(2)(1−p(3))+p(1)(1−p(2))p(3)+(1−p(1))p(2)p(3) dla x=2
p(1)p(2)p(3) dla x=3
0 dla x∉{0,1,2,3}
6 mar 17:22