W półkulę o promieniu R wpisano walec
Asia: W półkulę o promieniu R wpisano walec w ten sposób, że podstawa zawarta jest w płaszczyźnie
ograniczającej półkulę. Oblicz wysokość walca o największej objętości
dochodzę do momentu V(h)=π(HR
2−H
3)
teraz "tylko" pochodna zbadanie maksimum i gotowe. tylko że jakoś nie radze sobie z tą pochodną

ktoś pomoże?
6 mar 20:43
Basia:
V'(H) = π(R2−2H2)
nie sprawdzałam czy V(H) wyliczyłaś poprawnie
6 mar 20:52
grzest:
@Basia:
Powinno być
V'(H) = π(R2−3H2)
6 mar 21:02
Asia: dziękuje
6 mar 21:05
Basia: oczywiście; nie ten klawisz
6 mar 21:08
grzest: Zdarza się

.
6 mar 21:09
Asia: | | R√3 | |
wyszło mi że dla h= |
| |
| | 3 | |
6 mar 21:13
Asia: będzie w porządku? Poproszę o sprawdzenie
6 mar 21:13
iteRacj@:
założenie 0<H<R, wynik masz prawidłowy
6 mar 21:42
Asia: dziękuje bardzo
7 mar 17:51