matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.6.2018
Zadania
Odp.
4
Adam:
Kombinatoryka
4
ola:
Komplet kart do bryźa składa się z 52 kart , podzielonych na 4 maści ( pik , ker , karo, trefl) , a w każdej maści jest 13 kart różniących się wysokością : 2,3,..,10,
4
licealista:
:::rysunek::: Oblicz objetosc stożka.
1
Tosia:
Jeśli cos a = −1/3 i a jest katem rozwartym, to ile wynosi wartość tga.
7
Asia :
Jeżeli cosα=−
1
3
i α jest kątem rozwartym to jaka jest wartość tgα?
9
MALINKA1:
:::rysunek::: Jaka jest nireówność, która opisuje zbior zaznaczony na osi liczbowej.
0
Mati:
Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu
15
Witek:
Oblicz wartość wyrażenia
4
√
(4−2
√
3
)
2
Zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
1
Matius :
Hej, pytałem już, ale podsliscie wynik a nie sposób. Chciałem zapytać jak to rozwiązać. Już wiem że nie jest to równanie sprzeczne
7
różniczka pomocy:
Ile wynosi całka z (e
x
)/(1−e
2
x
)
10
michał:
Witam mam dosyć nietypowe zadanie z konkursu matematyka bez granic, którego nie trzeba rozwiązywać w szczególny sposób, liczy
2
Tadeusz:
18−4r 18−2r 18+8r
4
całka:
e
x
+1
Oblicz długość krzywej y=ln
e
x
−1
Wychodzą mi jakieś głupoty
11
Witek:
Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku 0. Jeśli ∠ CAB = 68 stopni i Cd jest środnicą to ile wynosi miara kata DCB ?
5
TOSIA:
Oblicz log
√
5
+2
1
nieumiejaca:
rozwiaz rownanie 3 sin
2
x + 1 = 2(1 + 0,25 sin
2
2x)
1
pfff xD:
czy zapis ze dana bryła jest podobna do innej bryły jest własciwe
3
Adam:
Wolfram Alpha
1
maciek1387:
Trzy okręgi o promieniach r1,r2,r3 są parami styczne zewnętrznie oraz są styczne wewnętrznie do okręgu o promieniu R. Wykazać, że
6
sushi:
a
n
<0
14
Początkująca:
Cześć, cześć pomożecie mi jak to zrobić?
0
flota:
Janek co roku wpłacał stałą kwotę na rachunek oszczędnościowy, oprocentowany wg stopy 6% w skali roku, z kapitalizacją kwartalną. Po pięciu latach stan oszczędności Janka wyniósł 6000.
8
KDW:
Całka z (3x−7)/(2x
3
+5x) Jak policzyć taką całke, pomocy
3
aaaaaaaf:
Trochę ogarniam te pochodne, ale nie umiem się zabrać za ten przykład... ktoś pomoże?
20
xxx:
Mam mała maturę do napisania i musze przerobić zadania z 3 lat. Nie mg sb przypomnieć jak się przerabia te zadania
4
Karolinka:
Niech funkcja f: N → N spełnia warunek :
1
P:
Karol zarabiał miesięcznie 4200zł, a Jan 3800zl. Obaj otrzymali podwyżki. Podwyżka otrzymana przez Jana była o 3 punkty procentowe wyższa niż podwyżka otrzymana przez Karola. Po podwyżce
0
Angela:
Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f: N ⇒ N spełnia warunek
7
JoAsia:
Bardzo proszę o pomoc :
13
exel:
witam, prosiłbym o rozwiązanie zadania, ponieważ nie mam pojęcia jak to zrobić wyznacz pochodne funkcji i doprowadź wzor do najprostszej postaci
15
xxx:
oblicz 1/2log9 + log33 1/3
5
lala:
Firma odziezowa szyje garnitury. Koszt uszycia jednego wynosi 300 zł, firma szyje 200 garniturów miesięcznie. Roczne koszty stałe firmy wynoszą 240 tys. Narzut producenta wynosi
6
Wera:
Proszę o pomoc w onliczeniuu granicy i asymptot poziomej i pionowej funkcji f(x)=3x
4
−4x
3
7
mistrzuniobartex:
t*y+y+t*e
5t
=0 ; jbc *−symbol splotu. Czy mógłbym prosić o rozpisanie tego zadanka jak dla ułomnego?
9
Adam:
Kombinatoryka Ile jest różnych rozwiązań w zbiorze liczb nieujemnych całkowitych
24
Pomidorowy:
:::rysunek::: 1. Cięciwa okręgu ma długość 24cm. Środek tego okręgu znajduje się w odległości 5cm od tej
2
R:
3
1
∫
dx
x−3
0
0
Awein:
Dla zadanych rozkładów zmiennej losowej obliczyć prawdopodobieństwa:
2
matou:
Czy ktoś mi pomoże?
6
zs:
Z drutu długości 1m zbudowano trójkąt prostokątny o największym polu. Znajdź długości boków tego trójkąta.
2
Awein:
Niech zmienna losowa X ma rozkład normalny N(0,10). Wtedy dla dystrybuanty F(x) zachodzi
0
Exstr:
Mam pytanie odnośnie badania ekstremum warunkowego. Widziałem w internecie pewien schemat ale potrzebuje go uzupelnic. Mógłby ktoś rozszerzyć punkt 3 i 4 (ze zdjecia), chodzi mi o to co
12
Informatyka:
#include <stdio.h> #include <stdlib.h>
2
Karo:
Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu całki: ∫2/x
5
*e
(
−1/2x
−
2)dx to co w nawiasie to potęga e.
4
Awein:
Witam, kompletnie nie potrafię ruszyć tego zadania
33
Szym:
oblicz(
√
4
−
√
15
)
x
+ (
√
4
+
√
15
)
x
+8
2
jc:
Płaszczyzna prostopadła do rozważanej płaszczyzny przechodząca przez zadany punkt (wzór parametryczny)
3
Jachu:
:::rysunek::: Zad. 1 Zakład meblowy produkuje stoły i fotele. Wyprodukowany stół przynosi 160 zł zysku, a
0
AgnieszkaKarolina :
Na płaszczyźnie dane są dwa trójkąty równoboczne ABC i CDE mające wspólny wierzchołek C
6
Ola:
Cześć, czy ktoś z was posiada rozwiązanie lub mogłby obliczyć całkę powierzchniową:
8
matma po nocach:
:::rysunek::: Poprowadzono styczną do paraboli o równaniu y= x
2
−1 tak, aby trójkąt ograniczony tą styczną i
2
Adam:
KOMBINATORYKA
11
matma po nocach:
:::rysunek::: Na ostrosłupie prawidłowym trójkątnym opisano kulę o promieniu 6. Wykaż, że ten ostrosłup jest
5
Adam:
Kombinatoryka
1
Basia:
x
2
y
2
równanie
+
=1 jest równaniem elipsy na płaszczyźnie XOY
4
9
bryły tu raczej nie widać; może ta elipsa się jakoś obraca wtedy pewnie powstałaby elipsoida
10
b.:
To nie jest prawdą w pełnej ogólności, bo np. dla iloczynu skalarnego mamy tak jak napisał Adam w pierwszym poście.