Geometria
Pomidorowy:

1. Cięciwa okręgu ma długość 24cm. Środek tego okręgu znajduje się w odległości 5cm od tej
cięciwy.
Oblicz długość średnicy
2. Na rysunku obok proste k i l są równoległe oraz dane są długości odcinków wyznaczonych przez
punkt O i te proste.
Wyznacz x jeżeli x+y=6 (do tego jest rysunek)
3.w trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest o 3cm krótsza od przeciwprostokątnej.
Druga
przyprostokątna ma długość 9cm. Oblicz:
a) obwód trójkąta
b)długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
c) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
d) odległość punktu przecięcia środkowych trójkąta od wierzchołka kąta prostego
4. W trójkącie równoramiennym ABC mamy |AC| = |BC|. Wysokość AD podzieliła ramię BC na
odcinki długości:
|BD|=3cm, |DC|=7cm Oblicz:
A) dłguość podstawy AB
b) długość wszystkich wysokości tego trójkąta.
5y. odcinek AB ma długość 8cm. Na symetralnej k odcinka AB, w odległości 6cm od tego odcinka
zaznaczono punkt C. W takiej odległości od środka odcinka AB należy przeprowadzić prostą l
równoległą do prostej k, aby punkty przecięcia prostej l z odcinkami AB i AC wyznaczyły odcinek
długości 4cm? Wykonaj odpowiedni rysunek do tego zadania.
4 cze 16:11
the foxi:

1)
czarna linia to średnica = 24cm
niebieska to odległość od środka okręgu = 5cm (zauważ że jest pod kątem prostym do średnicy i
dzieli ją na pół!)
zielona linia − promień okręgu
Pitagoras i lecisz
4 cze 16:57
the foxi:
czarna to cięciwa*

a niebieska jest pod kątem prostym do cięciwy również*
4 cze 16:59
Pomidorowy: 122 + 52 = x2 (x to zielona)
144+25=x2
x2 = 169 / : pierwiastek
x=13
Czyli średnica 26
4 cze 17:06
the foxi:
no i super
4 cze 17:25
the foxi:
to może jeszcze 2)
x=6−y
trójkąty wyznaczone przez proste k i l oraz punkt O są podobne
w związku z tym mamy
2y=6−y
dalej dokoncz, to już końcówka
4 cze 17:30
Pomidorowy: Trochę mi się nie zgadza. Czyli x=2?
4 cze 18:30
Pomidorowy: ?
4 cze 20:58
the foxi:
x=4
y=2
4 cze 21:02
Pomidorowy: No teraz ma to sens

Mógłby ktoś mi jeszcze zrobić 3 i 4 przynajmniej? Wtedy już byłbym
w pełni zadowolony
4 cze 21:05
the foxi:

3)
wiesz co z tym zrobić?
4 cze 21:07
the foxi:

4)
4 cze 21:16
the foxi:
4) pokombinuj z podobieństwem, jak nie będziesz nadal wiedział jak to pisz
4 cze 21:16
Pomidorowy: Tak zastanawiam się jak obliczyć X, ale nie ma pomysłu
4 cze 21:17
Pomidorowy: w 3
4 cze 21:17
the foxi:
92+(x−3)2=x2
81+x2−6x+9=x2
6x=90
4 cze 21:21
Pomidorowy: 3) x=15
a)9+15+12= 36
reszte nie wiem

4) Ja przeciągnąłem wysokość od C do połowy |AB| i tak będzie np. E
Wtedy te dwa odcinki są równe czyli X to wtedy
32x =
x10 i to na krzyż
wyjdzie, że podstawa ma 2
√15
A w b) dałem wysokość |AD| dałem jak Y To będzie z pitagorasa 3
2 + 2
√152 = y .Jest jak na
razie dobrze?
4 cze 21:50
4 cze 22:14
the foxi:
a w 4) nie pomogę za bardzo, bo boję się że wprowadzę w błąd

proszę niech ktoś inny przejmie temacik
4 cze 22:15
a7:

ok ja chyba umiem zrobić zad4
liczymy BF (F wysokość z punktuB) z Pitagorasa
BF
2=100−49=51
BF=
√51
liczymy podstawę tez z P0itagorasa
AB
2=9=51=60
AB=
√60
4 cze 22:25
a7: AB=4√15
4 cze 22:26
a7: ?
4 cze 22:26
the foxi:
o jak sprytnie

myślę że dobrze pomyślane z wysokością, ale nie jestem ekspertem od
planimetrii
4 cze 22:33
a7: no to jest raczej dobrze, bo mamy trójkąty prostokątne (skoro to wysokości sa jednym z boków) w
tym dwa przystające bo to trojkąt równoramienny
4 cze 22:49
Eta:

zad.4
Z podobieństwa trójkątów ABD i ABC z cechy (kkk)
3 | | a | |
| = |
| ⇒ 2a2=30 /*2 4a2=60 ⇒ 2a=√60 |
2a | | 10 | |
|AB|=2a=
√60
===========
4 cze 23:01
Pomidorowy: W jaki sposób z 4a2 wyszło 2a?
5 cze 06:33
a7:
@Eta chodzi o podobieństwo ABD i AEC
4a2=60
a2=15
a=√15
2a=2√15
2a=√22*15
2a=√60
__________________________________________________
biorąc rysunek @Ety liczymy z Pitagorasa AD (dla trójkata ADC)
AD2=102−72=√51
następnie liczymy
AB=2a też z Pitagorasa (dla trójkąta ABD)
AB2=√512+32=60
AB=√60=√4*15= 2√15
i tez się zgadza
_______________________________________________________
5 cze 08:17
Pomidorowy: Tylko jak wyszło z 2a=2√15 jest 2a = √22 * 15?
5 cze 09:16
Pomidorowy: A dobra już wiem, nieważne
5 cze 09:20
Jerzy:
Wiesz co to znaczy "włączyć " liczbę pod pierwiastek ?
x = a*√b ⇔ x = √a2*b
5 cze 09:21