3x−7 | 14x+15 | 7 | |||
= | − | . | |||
2x3+5x | 5(2x2+5) | 5x |
1 | 14x+15 | ||
∫ | |||
5 | 2x2+5 |
√10 | ||
dx= | dt | |
2 |
√10 | 7√10t+15 | ||
∫ | dt | ||
10 | 5t2+5 |
√10 | 7√10t+15 | |
50 | t2+1 |
1 | 7t | 15√10 | dt | ||||
∫ | dt+ | ∫ | dt | ||||
5 | t2+1 | 50 | t2+1 |
7 | 2t | 3√10 | dt | ||||
∫ | dt+ | ∫ | dt | ||||
10 | t2+1 | 10 | t2+1 |
7 | 3√10 | |||
= | ln|t2+1|+ | arctan(t)+C | ||
10 | 10 |
7 | 3√10 | √10 | ||||
= | ln|2x2+5|+ | arctan( | x)+C | |||
10 | 10 | 5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |